Colorado I | Cortina & Käll

Colorado I

In the heart of the Rocky Mountains, with dramatic views of the ski slopes and vast forests of quaking aspens, this apartment serves as a family vacation haven. The project brief was to re-think the original layout and take maximum advantage of the existing space. Our proposal was a thoroughly comprehensive solution, starting from a radically new floor plan all the way to the most minute details, including art and furnishings.

As the apartment is often used for family reunions, extra emphasis was placed in the main living area. Designed as a generous open plan space, with new skylights bringing in extra daylight, the dining, living and kitchen areas interact seamlessly. The main seating group, with pebble poufs in front of the fireplace, gives chance for both big and little ones to gather. The caribou hanging over the fireplace has sentimental value, as it has been there for more than thirty years. From the high vaulted ceiling a cloud of lights, resembling melting ice blocks, hang over the dining area. Walnut paneling and slate flooring keep the feel of a mountain lodge, while the brass dining table on a loom handmade carpet add a sophisticated touch. Finally, the complete ceiling was clad in micro-perforated acoustic walnut panels, to provide a pleasant and functional acoustic environment.

The five bedrooms and bathrooms are cozy, functional and fexible. Each of the bedrooms was designed in relation to a specific work of art, in a playful and subtle way. Specially fun is the kids’ room, which features a custom bunk bed landscape and climbing wall to get to the loft.

Northside Piers | Cortina & Käll

Northside Piers

This duplex for a family of four is located in Williamsburg, right on the east bank of the East River, with incredible views over the Manhattan skyline.

The scope of the project was to merge a new unit of 1,400 square feet into an existing apartment. This addition, to be used for a family room, playroom and guest bedroom, presented a challenge—it was one floor above on the 21st floor. To connect them we envisioned a light and sculptural spiral staircase at the center of it all. The new staircase, with walls in a dramatic shade of blue, works together with the colorful art by Mariah Robertson and a dramatic light sculpture by the Irish artist, Niamh Barry. The staircase and its opening allowed us to achieve the desired transparency and volume, giving the apartment a scale and flow befitting its new size.

Upstairs in the family room, the seating area looks outwards, taking full advantage of the amazing skyline. A concealed projector screen rolls down when it’s time for entertainment. Adjecent to this space, a whimsical wallpaper welcomes into the playroom. Vivid colors in textiles and furniture are combined with the smoked oak built-in millwork. Two bubble chairs hanging form the ceiling give the room a playful atmosphere, but serene enough to evolve as the kids grow up.

The kids’ bathrooms were also part of the renovation. The approach was to add a colorful mosaic floor, custom color-matched to the playful wallpaper. The mosaic floor and wallpaper are combined with more sober walnut millwork and light marble slabs, ensuring the design ages gracefully.

In the guest bedroom, a gold-tone wallpaper blends with sage, black and brass details, giving the space a warm and sophisticated feel.

72 Poplar | Cortina & Käll

72 Poplar

On a leafy street in Brooklyn Heights, this airy apartment for a young couple with three boys, is located inside a former Police Station. With grand proportions and ceiling heights, the project takes full advantage of the pre-war atmosphere and the inspiring location in Brooklyn Heights.

The apartment’s layout was adapted to our clients’ specific needs during the developer’s fit-out. Lighting and finishes were also upgraded. Built-in joineries were tailor-made and every detail and material were carefully selected to age gracefully. The home office is at the heart of the apartment, surrounded by dramatic glazed steel partitions and with a beamed ceiling that changes color. The vast living/dining/kitchen with 12’ ceilings opens up onto the patio. A lot of care was taken to ensure that the acoustics would make family life enjoyable; the ceiling’s sleek wooden slats conceal studio-grade acoustic damping throughtout. The kitchen’s cement tile floors are laid out in a custom pattern inspired by Kelim rugs. The master bedroom has a more private and sartorial feel, through the use of thick-pile wool carpeting, softer colors and furnishings. The boy’s rooms are fun and fexible, as well as their playroom in the cellar, that doubles as a guest bedroom.

It was important for the interior to feel relaxed and welcoming. Soft colours, natural warm textures and timeless pieces work together to create a harmonious and contemporary atmosphere. A functional and elegant space with its dual nature as a family haven offering a respite from the hectic life of the city and a great place for entertaining.